Saniplant Kft. Magyar nyelven In English bemutatkozás K+F projektek K+F Pályázatok Jedlik Ányos program Kapcsolat webmail login
Letölthető dokumentumok: Jedlik Ányos program - ERTI plakát Jedlik Ányos program - MTA Martonvásár plakát

A Jedlik Ányos program bemutatása:

A projekt célja egy új és innovatív, környezetkímélő és költségtakarékos tápanyag-utánpótlást biztosító komplex talajoltóanyag termékcsalád előállítása, melynek alkalmazása segíti a fenntartható mezőgazdasági termelést, a szintetikus műtrágyák használatának csökkentését.
A kifejlesztett új oltóanyagok – mind összetételükben, mind előállítási technológiájukban olyan innovatív értéket hordoznak, mellyel a jelenlegi hasonló piaci készítmények nem rendelkeznek.
Az új talajoltóanyagok nagy hatékonyságú talajbaktériumokat (BactoFil®) és mikorrhiza gombákat tartalmaznak, formulázott komplex termék formájában.
A mikorrhiza gomba oltóanyag és a BactoFil® bakteriális oltóanyag speciális kombinált szilárd felületi tenyésztési és formulázási technológiája lehetővé teszi, hogy a termékben megőrizzük a gomba és a bakteriális komponensek egymás hatását erősítő (szinergens) képességét, mely ilyen módon a szabadföldi alkalmazáskor hatékonyan meg tud nyilvánulni. A fejlesztés szabadalmi oltalmi bejelentés védelme alatt áll.
A kombinált és formulázott BactoFil® - mikorrhiza oltóanyag növényi produktumra gyakorolt előnyös hatását - a Szent István Egyetem, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár és az Erdészeti Tudományos Intézet együttműködésével végzett - növényházi és szabadföldi, erdészeti és szántóföldi növényoltási tesztek ígéretes eredményei bizonyítják.
Az új talajoltóanyag termékcsalád előnyösen alkalmazható a szántóföldi növény­termesztésben, az erdőgazdasági (csemetekerti, erdőtelepítési) gyakorlatban, a növényi növekedés serkentésére, erőteljesebb, fejlettebb, a kórokozókkal, károsítókkal szemben ellenállóbb növényállomány elérésére, valamint termésnövelés céljából. Kisüzemi körülmények között vagy hobbi növénytermesztésben, például virág­kertészetekben, stb. is alkalmazható.

Saniplant Biotechnológiai Kutató és Fejlesztő Kft.

A vállalkozás kutatási és termékfejlesztési munkát végez a mezőgazdasági biotechnológia, mikrobiológia és környezetvédelem területén. Biotechnológiai úton előállított, költséghatékony és környezetbarát talajerőpótló és növényvédelmi megoldásokat fejleszt, melyek segítik a fenntartható mezőgazdasági termelést, a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek használatának csökkentése révén.
Jedlik Ányos NKFP-07-A3-SANI2007 pályázati program

 Főbb kutatási terület és tevékenység

Az új és innovatív megoldások közé tartozik a talajbaktériumokat (BactoFil®) és /vagy mikorrhiza gombát tartalmazó formulázott komplex termék fejlesztése a szántóföldi növénytermesztés és erdészet számára.

A pályázati program szerint végzett technológiai fejlesztések

Célunk egy új eljárás bevezetése a talajbaktérium termékek előállítása során. A 2007. decemberében P 0900386 bejelentési szám alatt benyújtott találmány szerinti SSF (solid state fermentation) eljárás megfelelő adaptációjával, a tenyésztési körülmények és eszközök megfelelő kiválasztásával, a kevésbé levegőigényes, ún. mikroaerofil baktériumok szaporítására és fenntartására is alkalmas. A BactoFil® talajoltóanyagban ilyen mikroaerofil baktériumok a N-fixáló Azospirillum és Bradyrhizobium talaj és gyökérbaktériumok. Ugyanakkor meglepő módon a fakultatív anaerob, Pseudomonas fluorescens is szaporodóképes, valamint a Bacillus circulans, Bacillus megaterium, Bacillus polymyxa és Azotobacter vinelandii is elviseli a kis oxigéntenziójú körülményeket, spórákat vagy cisztákat képezve. Ezért megfelelő tápközegen fenntartásuk, illetve esetleges lassú szaporodásuk sikeres SSF-el. Azaerob Micrococcus roseus törzs feltételezésünk szerint különleges poliszacharid termelésével védi meg sejtjeit a kiszáradástól, és szaporodóképes marad. A Streptomyces törzsek talajban szaporodni képes aerob fonalas sugárbaktériumok, így szaporodásuk, fennmaradásuk szilárd közegben nem kétséges.

Az alkalmazott baktérium törzsek:

A steril talajbaktérium tenyészetekből készült, szabadalmi védettség alatt álló BactoFil® oltóanyag termék (HU/0103294, US 10/486747) komponenseit alkalmaztuk. A baktérium készítmény formulázása mellett feladatunk volt az általunk kifejlesztett technológia adaptálása mikorhizza gomba tartalmú talajoltóanyagra is, egy a későbbiekben kialakítandó baktérium – mikorrhiza gomba kombinált talajoltóanyag előállítására.

A formulázó rendszer:

Ezen technológiai fejlesztés során a fermentoros tenyésztéssel előállított BactoFil A10® és BactoFil B10® talajoltóanyagok készítményekből indultunk ki. Ezeket szilárd komponensekkel keverjük, melyek tenyészközegként, hordozóanyagként, ragasztóanyagként, vagy a végső forma kialakulásáért felelős nedvességmegtartó anyagként kerülnek hozzáadásra.

A formulázott talajoltóanyag készítmény:

Összefoglalásképpen megállapítható, hogy 2009. tavaszára sikerült egy olyan receptúrát összeállítanunk és technológiát leírnunk, amivel megkezdhettük a szabadföldi kísérletekhez a kísérleti gyártást. Ennek során 12,5 kg formulázott oltóanyagot készítettünk a szántóföldi kísérletek számára (7,5 kg BactoFil®A/ha és 5 kg/ha Bactofil®B). 

A mikorrhiza oltóanyag és a BactoFil® bakteriális oltóanyag keverék együtt formulázását annak érdekében végeztük, hogy a külön formázott bakteriális és mikorrhiza oltóanyag hatásával összevethessük ezen kombinált formula növényekre gyakorolt hatását. Előkísérleteink szerint egy ilyen technológia alkalmazása, a szinergens hatásokat is figyelembe véve, fokozott előnyökkel járhat a növényi produktivitás szempontjából.

A kevert Bactofil® - mikorrhiza oltóanyag formula növényházi és szabadföldi tesztelése az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Martonvásár, a SZIE Növényvédelmi Intézet és az Erdészeti Tudományos Intézet közreműködésével történt. Az oltóanyag növényi produktumra gyakorolt hatása tapasztalataink szerint kedvező mind növényházban, mind szabadföldön.

A munkát az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal NKFP-07-A3-SANI2007 pályázata támogatta.
A munkában részt vettek: Saniplant Kft., SZIE-MKK Növényvédelmi Intézet, MTA Martonvásár, ERTI
Copyright© 2012 Saniplant Kft. - minden jog fenntartva